Techniek Betovert 01Techniek Betovert 02Techniek Betovert 03Techniek Betovert 04Techniek Betovert 05Techniek Betovert 06

Techniek is overal om je heen, het is alleen niet altijd zichtbaar. Het project Techniek Betovert van Fontys Educatief Centrum en Toverland laat jongeren kennismaken met de technische kant van attracties uit dit Limburgse pretpark. Daardoor hopen ze jongeren enthousiast te maken voor techniek.

Vanaf 2009 hebben zo’n 1500 leerlingen van verschillende basis- en vmbo-scholen deelgenomen aan het project Techniek Betovert. Het project bestaat uit drie dagen. Tijdens de eerste dag zoeken leerlingen op hun eigen school via internet informatie over achtbanen. Door zelf ook een modelachtbaan te ontwerpen en te bouwen, leren ze over de constructies van deze attracties. Op de tweede dag brengen de leerlingen een bezoek aan Toverland. Hier krijgen ze de opdracht om naar de techniek achter de attracties te kijken. Rem-, wiel-, lift- en lanceersystemen; de leerlingen ontdekken het allemaal.

Dagelijks leven

De afsluiting van het project vindt op school plaats. Tijdens de derde dag wordt de techniek achter de attracties in Toverland besproken. Er worden relaties gelegd naar toepassingen van dezelfde technieken in het dagelijkse leven van de leerlingen. Ook presenteren ze elkaar wat ze allemaal hebben geleerd gedurende dag één en twee van het project, onder andere aan de hand van de foto’s die ze tijdens het bezoek aan het attractiepark hebben gemaakt.

Techniekpromotie

Het project is mede mogelijk gemaakt door Bureau TOP. Bureau TOP ondersteunt en faciliteert initiatieven in Nederland waar de promotie van techniek onder jongeren centraal staat.